Ukliďme Česko

Dne 1. 10. 2021 se naše škola zapojila do celorepublikové akce „Ukliďme Česko“. Každá třída měla přidělený menší úsek v okolí Andělské Hory, ale také okolo chodníku a cesty do Světlé Hory. Ráno jsme si rozdali rukavice, pytle, zápisové lístky, nabrali vydatné svačiny a vyrazili za sběrem odpadků, které hyzdí naši přírodu. Vyšlo nám krásné počasí. Některé skupiny se při hledání pořádně zapotily. Někteří objevili i černou skládku. Za těch pár hodin děti společně s učiteli nasbírali okolo 120 kg odpadu. A co na to děti a učitelé?

Naše třída se vydala stezkou z Andělské Hory podél cesty do Světlé Hory. Já jsem nasbírala jeden celý pytel plastů, v němž se nahromadily PET lahve, sáčky od bonbonů, mikrotenové sáčky a jiné plasty. O sklo a kovový odpad taktéž nouze nebyla. Překvapilo mě, kolik odpadků jsme za tak krátkou dobu nasbírali a potěšilo, jak všichni mí spolužáci pracovali jak mravenečci a měli skvělou náladu. Je vidět, že práce na čerstvém vzduchu nám svědčí. (Sofie Polášková, 6.A)

Úkolem 5.A bylo vyčistit úsek od školy podél rybníka a dále k Annabergu. Neprošli jsme ale ani polovinu stanovené trasy, poněvadž jsme narazili na černou skládku, kde jsme našli opravdu všechny možné  druhy odpadu včetně těch nebezpečných. Žáci byli zklamáni z toho, čeho je člověk všeho schopen a jak dovede zaneřádit byť malý kousek přírody. Všichni si ale zaslouží pochvalu za své odhodlání a pracovitost. (L. Matzkeová)

Naše třída, 7.A, měla na starost trasu do Světlé Hory a část Světlé, kde se žáci běžně pohybují a nejeden odhozený odpadek tak patřil i jim. Kromě standardních odhozených plastových lahví, plechovek a obalů od potravin jsme objevili i několik kuriózních kousků. Mezi ně lze zařadit například trosku jízdního kola, umělý chrup, či pasovou fotografii neznámé ženy. Říjnové počasí nám docela přálo, a tak se nám podařilo si společně strávený den patřičně užít a odnést si poučení, že přírodu musíme chránit a ne znečišťovat! (Kamila Bezová)

Paní učitelka nám oznámila, že se zúčastníme akce „Ukliďme Česko“. V ekologii probíráme i třídění odpadů, tak jsme věděli, jak nalezené odpadky roztřídit. Byli jsme vybaveni pytli a rukavicemi a po společném focení jsme vyrazili na předem danou trasu. Letos jsme šli k rybníku. Prošli jsme celé jeho okolí a musíme pochválit rybáře, protože odpadků bylo poměrně málo. Po cestě zpět jsme potkali obecní traktor s valníkem, který jel pro odpad a tak nám naše pytle hned vzal a nemuseli jsme je nosit až ke škole. Příští rok se určitě opět zúčastníme. (kolektiv dětí ze 4.A)

Naše druhá třída se propojila s třeťáky i osmáky a radosti bylo až až. Hlavně druháčky těšilo toto spojení. Každý „pracant“ obdržel pracovní rukavice, do skupin byly přiděleny také pytle na různý odpad. No a pak už…… huráá do akce. Naší trasou se stala cesta alejí na Annaberg, dále k myslivně a zpět. Pro některé účastníky byla návštěva tohoto kopce premiérou, a pro některé také obrovskou překážkou. Jít do prudkého kopce, u toho koukat po odpadcích, byl u některých veeeeeelkou překážkou, kterou nakonec ale všichni zvládli. Naše trasa byla až překvapivě „čistá“. Našlo se pár odpadků i větších, ale nebylo toho naštěstí mnoho. I tak by bylo ale moc fajn, kdybychom nenašli odpadky žádné a lidé vyhazovali nepotřebné věci do sběren a neničili tím tak pěknou přírodu. Zpáteční cesta nám šla už velmi snadno…. z kopce dolů to jde vždy skvěle. Ve škole jsme rukavice odevzdali k případnému dalšímu využití a utíkali s radostí na oběd. Byl to moc fajn den, dokonce i s bezvadným „asi objednaným“ počasím. (Karin Hálová)