S BeSiPem bezpečně do školy

První týden školy patřil nejen dětem, ale také dopravní výchově. Kromě jiných aktivit jsme v pátek 8. 9. naplánovali výlet do Leskovce nad Moravicí, kde probíhala akce zaměřená právě na dopravní výchovu „S BeSiPem bezpečně do školy“. Tato akce se konala pod záštitou Městského úřadu v Bruntále – Odboru dopravně správních agend.

Sraz jsme měli u sochy Praděda v Leskovci, kde na nás čekala celkem tři stanoviště. Byli jsme rozděleni do tří skupin a následně jsme přecházeli k jednotlivým stanovištím. Každé z nich bylo zaměřeno na jinou oblast dopravní výchovy. Stanoviště s BeSiPem bylo zaměřeno především na značky. Zopakovali jsme si, jak by se měl chovat chodec, cyklista nebo jiný účastník silničního provozu v různých situacích.

Další stanoviště bylo zaměřeno na účastníky silničního provozu pod vlivem návykových látek, a na tom posledním si žáci zopakovali povinnou výbavu kola a také, jaké ochranné pomůcky jsou potřeba při jízdě na kole, koloběžce atd. Součástí jednotlivých stanovišť byla možnost vyzkoušet si, jaké je to jít nebo jet na kole pod vlivem drog nebo alkoholu, a to pomocí k tomu uzpůsobených brýlí.

Celkově byl program docela příjemný, i když to nebylo úplně takové, jak jsme očekávali. Představovali jsme si rozsáhlejší akci s větším množstvím aktivit a ukázek profesionálů (policistů, záchranářů, hasičů) pro žáky z více škol. Přesto ale děkujeme organizátorům akce za jejich úsilí a výběr příjemného prostředí. Zbytek odpoledne jsme trávili procházkou po okolí Leskovce a Slezské Harty, a to stálo za to.

Markéta Nitraiová