Kambodža – putování k tajemné hoře

Ve čtvrtek 12. října jsme se spolu s dalšími školami z Bruntálu a okolí zúčastnili programu „Kambodža – putování k tajemné hoře“, pořádaného v rámci unikátního projektu Planeta Země 3000. Projekce se konala v Kině Centrum v Bruntále a ukázala nám tuto zajímavou asijskou zemi z různých pohledů. Nejednalo se pouze o naučný film, ale o ucelenou komentovanou projekci fotografií, filmových záběrů a informací nasbíraných cestovatelem a fotografem Adamem Lelkem a jeho přáteli.

Setkali jsme se s ohroženými druhy zvířat, kulturními tradicemi, prodchnutými duchy a obřady, s netradiční kuchyní (např. smaženými pavouky, exotickými druhy ovoce a koření), starou architekturou, s mizejícími přírodními skvosty apod. Cestovatelé nám připomněli pohnutou krvavou historii Kambodži, ale i současnou nutnost ochrany přírody a globální dopady lidské činnosti nejen v této zemi.

Zmíněný projekt funguje již 19 let a jeho prostřednictvím jsou žákům v České republice představována náročná globální témata. Má přírodovědný, historický i zeměpisný přesah a napomáhá motivovat mladé lidi k sebevzdělávání a k osobnímu rozvoji. Pokud se chcete dozvědět více, podívejte se na stránky www.https://planetazeme3000.cz/.

za 9. A – Kamila Bezová