Noc na Karlštejně

Krásné, nezapomenutelné chvilky nám připravili herci Slezského divadla v Opavě, kam jsme se vypravili s našimi žáky 5. – 9. tříd ve středu 23. března.
V historickém muzikálu Noc na Karlštejně nás účinkující na chvíli přenesli do doby 14. století, do období vlády našeho nejvýznamnějšího panovníka, krále českého a císaře Římské říše – Karla IV.
Dějová linka se odvíjí od zákazu vstupu žen na hrad Karlštejn, který Karel IV. nechal postavit, aby se zde mohl v klidu věnovat své práci a odpočinku. Tento zákaz poruší dvě ženy najednou, a to dívka Alena a královna Eliška Pomořanská. Jejich odvážnými činy a čistou láskou projevenou ke svým mužům je nakonec pobyt žen na hradě zrušen.
V muzikálu zazněly velmi známé písně skladatele Karla Svobody a textaře Jiřího Štaidla, které se vzápětí na naší hudební scéně staly hity a zpíváme si je dodnes, jako např. „Lásko má, já stůňu“, „Do věží“ nebo „Hoja, hoj“.
Muzikál v nás všech zanechal velmi silný zážitek, děkujeme za něj.
Po představení pak žáci využili osobního volna v nákupním centru Breda, které bylo třešničkou na dortu tohoto, pro nás všechny, svátečního dopoledne.

Mgr. L. Bartoňková