Celoškolní projekt Dopravka

První zářijový pátek se nám povedlo navázat na loňský zdařilý celoškolní projekt k dopravní výchově. Kvůli posílení bezpečného pohybu dětí, nejen v dopravě se začátkem nového školního roku, se vždy první týden věnujeme dopravní výchově žáků hlouběji. Již druhý rok si jako vyvrcholení celého prvního školního adaptačního týdne děti z druhého stupně připravily atraktivní hry na dopravní témata pro své spolužáky. Zatímco vloni jsme trávili čas v bezprostředním okolí školy, letos jsme přesunuli všechna stanoviště k nedalekému rybníku.

Velkou atrakcí se stala přítomnost složek integrovaného záchranného systému. Měli jsme na místě policejní vozidlo, u něhož paní policistka děti seznamovala s jeho výbavou a se zásadami bezpečnosti v dopravě (děti si například vyzkoušely neprůstřelnou vestu :o). Přijeli za námi také hasiči ze Světlé Hory s velkou cisternou, kterou mohly děti kompletně prozkoumat, a největším lákadlem byli vodní záchranáři, kteří přivezli sanitku s výbavou k výuce první pomoci, ale hlavně záchranářský člun, na němž se děti mohly, za dodržení všech bezpečnostních podmínek, povozit. Všem ochotným záchranářům moc děkujeme.

Šesťáci si připravili stanoviště s různými hrami zaměřenými na dopravní prostředky a značky. Sedmáci se “utábořili“ v březovém hájku a tam přichystali pohybové aktivity se značkami a různými dopravními situacemi. Osmáci si vzali za svou zdravovědu, včetně resuscitace a přepravy zraněného. Deváťáci utvořili živé dopravní pexeso, uspořádali auto-závody apod. Dokonce nám přijela zdokumentovat akci televize Polar.

Počasí bylo velmi příjemné, celé dopoledne jsme si náležitě užili a snad jsme se i poučili, jak se máme chovat, tak aby se nám nic zlého, nejen na cestách, nepřihodilo.

Kamila Bezová