Den Země s IX. A

V pondělí 22. dubna, kdy slavila Země svůj svátek, jsme vyrazili do terénu, abychom námi ušmudlané planetě trochu ulevili. Po troše teorie, kdy jsme se snažili odhalit, co vše životní prostředí na Zemi trápí, a úvahách, jak každý člověk může přispět k ochraně a nápravě, jsme vyzbrojeni pytli a rukavicemi odcházeli od školy směrem na vlek k Annabergu.

Cestou obcí i přírodou se nám podařilo sesbírat vše, co do přírody nepatří, s výjimkou pneumatik a suti, které jsme objevili u trosek staré chatky, nacházející se na konci polní cesty nad rybníkem. Došli jsme přes louku až k vleku, kde jsme se občerstvili u připraveného ohniště, a vydali jsme se na zpáteční cestu po podobné trase. Námi nalezené „poklady“ jsme roztřídili do obecních kontejnerů a s dobrým pocitem, že jsme alespoň trochu přispěli dobré věci, jsme se vrátili zpět do školy.

Cílem celého dne bylo přimět žáky k zamyšlení nad možnostmi každého člověka, jak pomoci ochraně našeho životního prostředí a že je nutno vždy začít u sebe. Doufáme, že si děti po podobné akci lépe rozmyslí, jestli do přírody něco odhodit, či naopak odstranit z přírody to, co tam nějaký jiný nezodpovědník zanechal. :o)

Kamila Bezová a deváťáci