Inovativní výuka dějepisu

Deváťáci bádají :o)

Asi se shodneme na tom, že učení se letopočtů a historických událostí zpaměti nikdy nebylo nijak zábavné. V dnešní době, kdy si žáci dokážou vyhledat encyklopedické informace dříve, než starší generace třikrát mrkne, je daleko důležitější umět informace správně třídit, pochopit a interpretovat. V dějepisu devátého ročníku se snažíme pracovat právě takto a, nevím jak žáky, ale mě to docela baví. :o)

Zabýváme se zkoumáním událostí 20. století a snažíme se je dávat do souvislostí s naším současným životem. Společně jsme zkoumali staré fotografie a objevili jsme spoustu zajímavých a překvapivých skutečností. Podařilo se nám třeba najít „poklady“ více než sto let staré a nahlédli jsme jejich prostřednictvím do způsobu života našich rodinných předků. Zpovídali jsme také naše nejstarší rodinné příslušníky, aby nám zprostředkovali svůj pohled na některé dějinné události.

V současné době jsme probrali 1. světovou válku, a pak si každý z žáků vybral, jakým válečným námětem se bude hlouběji zabývat (byla zde např. témata: ztracená generace, příčiny, důsledky, válka v číslech, zbraně, válčící strany, poválečné smlouvy, odraz války v kultuře a další). Žáci své téma zpracovali, prezentovali spolužákům a následně jej zařadili do společného výstupu – plakátu, k němuž se můžeme ve výuce vracet a který kreativně o 1. světové válce vypovídá.

10. 10. 2024

Kamila Bezová, vyučující dějepisu v 9. A